Colorado Beetle Catcher – Nieuwe mechanische plaagbestrijding

Printen nog geen beoordelingen

Colorado kevers vormen een grote uitdaging voor aardappeltelers. In de reguliere landbouw worden de kevers en larven veelal bespoten met neonicotinoiden. In de biologische teelt is dat niet mogelijk, en zoeken telers een mechanische oplossing. In 2019 nam Joris van der Kamp het initiatief voor een werkgroep van telers gericht op die mechanische oplossing: de Colorado Beetle Catcher. De machine maakt optimaal gebruik van het natuurlijke gedrag van Colorado kevers.

Bij beroering van de plant laten de kevers en larven zich vallen en worden ze opgevangen in een opvangbak en afgevoerd. De prototypen van de machine werken! Dankzij de slimme input van telers Joost van Strien (Zonnegoed), Gerard Brinks (Thedingsweert) en Henk Klompe (de belofte Bio). En de machinebouwers van FieldWorkers: Ard Klompe en Koen Hertogh. We zijn heel trots om onze machine op de #BioVelddagen te presenteren via deze film gemaakt op het bedrijf van Joost van Strien te Ens.

De machine die je in de film ziet, werkt voorop de tractor. Het idee hiervan is, is dat je zo de meeste kevers op kan vangen, en tegelijkertijd in dezelfde werkgang ook de aardappels kan aanaarden.

Het leegmaken van de opvangbakken is bij deze machine extra makkelijk doordat de machine in zijn geheel kan kiepen. Voor de opslag van de kevers en larven is een opbergbak ontwikkeld. Niet alle bedrijven beschikken over tractor waar de machine voorop aangesloten kan worden. Daarom hebben we ook een versie van de Colorado Beetle Catcher voor achterop de tractor. Deze machine hebben we dit seizoen op het bedrijf Thedingsweert in Kerk Avezaath getest. 

In onderstaande video wordt de nieuwe machine de 'Colorado Beetle Catcher' gebruikt in combinatie met bewerking, aanaarden:

 

Contact

Deze innovatieve machine is mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland, de Stichting Innovatieprijs Biologische Landbouw en de EU. Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Wil je meer informatie over de Colorado Beetle Catcher?

Neem dan contact op met: Joris van der Kamp, Joris@future-farmers.net / tel: +31 633583478 of Ard Klompe, Ard@fieldworkers.nl / tel: +31 642826693

Colorado Beetle Catcher – Nieuwe mechanische plaagbestrijding

Printen nog geen beoordelingen