Telers voor Telers --- Duocoach Glastuinbouw

Printen nog geen beoordelingen

Agrarische ondernemers die beginnen aan de biologische teelt, kunnen wel een buddy gebruiken. Telerscoöperatie Nautilus Organic koppelt met het project 'Telers voor Telers' een starter aan een ervaren branchegenoot. Je hoeft geen lid te zijn van de coöperatie.

Coöperatie Nautilus Organic, opgericht door pioniers in 1987, is een onafhankelijke biologische telerscoöperatie zonder winstoogmerk. De coöperatie heeft haar deuren de laatste twee jaar verder open gezet, om ook niet-leden van informatie en hulp bij afzet te kunnen voorzien. Ondanks, of dankzij, de groeiende vraag naar biologisch groenten en fruit vanuit de markt, leven er bij boeren en tuinders best wat afzetvragen.

Het project 'Telers voor Telers' ontstond in samenwerking met het Biologisch Netwerk. Ingrid Veeman en Maria van Boxtel van dat netwerk kregen regelmatig vragen over praktische begeleiding. Zij droegen eraan bij dat 'Telers voor Telers' in januari 2018 op de Bio-beurs in Zwolle werd gelanceerd.

'Fijn om te overleggen met iemand met ervaring'

Niels Buijsrogge en zijn vrouw Miranda telen peren in 's-Gravenpolder. Tijdens de omschakelcursus van Delphy bezocht hij het fruitbedrijf van Tim Moerman in Oostkapelle. Moerman en Pieter Jans Jansonius zijn nu zijn coaches. 'Het is fijn om te overleggen met iemand met ervaring. Daarnaast krijg ik advies van Delphy en Fruitconsult. Vragen die ik heb, gaan over teelttechniek, ziekten en plagen, samenwerken, afzet, koelen en verwerken of wie je klanten zijn.'

Buijsrogge verwacht vijf jaar nodig te hebben om een ervaren bioteler te worden. Het duurt twee jaar voor hij zijn fruit als gecertificeerd biologisch mag verkopen. Hij is dan ook blij dat Nautilus Organic een markt zoekt voor dit omschakelfruit. 'Het is al residuvrij. Het gaat in het schap als de biologische voorraad op is met het label 'omschakelfruit' erop. Ik vind het belangrijk dat afnemers zich er bewust van zijn dat omschakelfruit erbij hoort als je meer volume bio wilt krijgen.'

Meer informatie en aanmelden

Kies voor deelnemen en Nautilus Organic neemt contact op

Telers voor Telers --- Duocoach Glastuinbouw

Printen nog geen beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: