Wegwijzer Biologisch Ondernemen helpt omschakelaar op weg

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt omschakelaars naar biologisch op weg met een online hulpmiddel: de Wegwijzer Biologisch Ondernemen. Daarin koppelt de RVO de vragen van de ondernemers aan de informatie en kennis waar zij behoefte aan hebben. Tijdens de Biokennisweek presenteerde de RVO samen met Skal, Bionext en BioAcademy hoe de wegwijzer gebruikt kan worden.

Volgens Jasper Blok van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil de overheid met het Actieplan voor groei van de biologische productie en consumptie de sector versterken. „Volgens ons is de wegwijzer nodig, omdat er veel komt kijken bij de verandering naar biologische bedrijfsvoering”, zegt Blok.

De ondernemers zoeken naar verschillende soorten kennis, stelt Blok. Het kan daarbij gaan om financiering en investering en om het maken van een nieuw, duurzaam bedrijfsplan. De omschakelaars willen door opleiding kennis vergaren. Blok: „Samen met andere partijen borgen wij die kennis voor de doelgroep omschakelaars. De Wegwijzer Biologisch Ondernemen kan ook handig zijn voor overheden of bijvoorbeeld voor subsidieadviseurs.”

Kennisaanbod

Marian Blom van biologische ketenorganisatie BioNext legt uit waarom zij vragen voor de Wegwijzer beantwoorden: „BioNext is op veel gebieden actief. We zijn de ketenorganisatie van boeren en tuinders, handel en verwerking en van de biologische winkels. We werken aan het vergroten van de sector en doen mee met initiatieven uit de maatschappij die biologische ideeën ondersteunen.”

Op een zelfde wijze werkt het online kennis- en leerplatform BioAcademy mee aan de Wegwijzer, vertelt Ingrid Veeman: „Kennis is van belang om goed van start te gaan. Een aantal video's, webinars, podcasts en introducerende online leermodules zijn direct gratis te bekijken en we hebben de afgelopen vijf jaar ruim dertig partners aan ons verbonden die hun leeraanbod, bijvoorbeeld advisering, cursussen, trainingen en betaalde online leermodules, via ons platform aanbieden.”

Rechtsboven op de website van de BioAcademy vinden bezoekers zelfs een speciale link naar het ‘Omschakelpunt’, een speciale deelpagina, waar boeren, tuinders, verwerkers en handel en andere biologische beginners leeritems kunnen vinden.

Landbouwinspecteur Amber Stooker van Skal Biocontrole legt uit hoe Skal als onafhankelijke toezichthouder telers helpt om biologisch gecertificeerd te worden. Stooker: „Onze taak is te zorgen dat de consument aantoonbaar biologische producten kan kopen. Wij geven informatie aan de telers. Je kunt je aanmelden voor een toelatingsonderzoek. Daarvoor geven wij informatie op onze site en je kunt daar ook de formulieren vinden die nodig zijn.”

Telers moeten zich voorbereiden op het toelatingsonderzoek en Skal Biocontrole geeft aan wat daarvoor nodig is. Stooker zegt dat de inspecteur van Skal op het bedrijf van de teler komt en aan tafel doorneemt met de ondernemer welke wetten en regels van toepassing zijn op het type bedrijf van de aanvrager. „Het gaat er ook over of het bedrijf past binnen de biologische sector.”

Gespreksleider Inge van Diest van RVO laat ook melkveehouder Ard van Wees uit Dronten aan het woord, hij zit in het omschakelingstraject. Bij de presentatie geeft hij het gezichtspunt van de agrarische ondernemer in omschakeling: „Ik zocht vooral omschakelkennis en oriënteerde me op een nieuw bouwplan. In de omgeving van Dronten zit een grote club biologische ondernemers, maar als het erop aankomt wil je gedetailleerde dingen kunnen vinden.”

Toen Van Wees om ging schakelen was de Wegwijzer Biologisch Ondernemen er nog net niet als startpunt. Hij vond informatie en opleiding ondermeer bij de BioAcademy. Van Wees vindt de wegwijzer een praktische hulp, waar volgens hem zeker behoefte aan is, als je in het diepe gaat springen met serieuze biologische plannen.

De wegwijzer 'Biologisch Ondernemen' is te vinden op de website van de RVO

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ingrid Veeman, Biologisch Netwerk 'Oriëntatiecursus Biologische Landbouw'.