Aardappelveredeling, rasintroductie en teelt 2023

Printen nog geen beoordelingen

De drie regionale aardappelkwekers verenigingen (AKV’s) bieden de Cursus Aardappelveredeling en teelt in 2023 opnieuw aan. Naast diverse aspecten rond de veredeling, en rasintroductie maken de teelt-technische onderwerpen ziekten en gebreken onderdeel uit van het cursuspakket. Deze cursus, gestart in 2008 in het kader van het Bioimpuls Veredelingsproject, heeft sinds 2014 een vaste plaats in de aardappelsector gekregen.  

Voor wie?

De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren aardappel-(hobby)kwekers uit de gangbare en biologische landbouw. Ook aardappeltelers en andere aardappeldeskundigen geïnteresseerd in de achtergronden en de verschillende fasen van het aardappelkweken en het opstellen van een gedegen teeltadvies zijn van harte welkom. Zowel biologische-  als gangbare telers, aspirant en professionele kwekers hebben door de jaren heen de cursus gevolgd. Maar ook andere belangstellenden die kennis willen uitwisselen over de veredeling en marktintroductie maken deel uit van de doelgroep.

Docenten

Docenten zijn Jacob Eising en Jeroen Vermue (Aeres Hogeschool), beide met een rijke ervaring in zowel aardappelkweken, teelt-technische aspecten als onderwijs. De cursus wordt gecoördineerd door Pietie Pollema (Vereniging Fries-Groningse Aardappelkwekers) en Frits Werkman (Vereniging van Drentse en Groninger Aardappelkwekers).

Waarom deze cursus?

Nederland kent binnen de aardappelveredeling een uniek ‘hobbykweek-systeem’ waarbij vooral aardappeltelers betrokken worden in de selectie van het kweekmateriaal, al dan niet in directe samenwerking met commerciële kweekbedrijven. Mede dankzij dit unieke aardappelhobbykweekmodel en de begeleiding tijdens de introductie van de nieuwe rassen, is de Nederlandse aardappelsector groot geworden. De bijdrage van hobby-kwekers is nog steeds van belang. Verdieping van kennis over de veredeling en teelt ondersteunt het selectiewerk en het rendement in de teelt.

Inhoud cursus 2023

Cursusmateriaal

U ontvangt een cursusmap met hand-outs, het kweekboek met achtergrondinformatie over het kweken en een certificaat van deelname.

Praktische informatie:

Datum en tijd: Vier theoriemiddagen op dinsdag 24 januari en 7, 14 en 21 februari 2023 van 13:00-16:30 uur
Locatie: Aeres Hogeschool, De Drieslag 4, 8251 JZ Dronten.
Dinsdagmiddag 14 maart een excursie naar Wageningen University & Research.

Tenslotte een excursie naar een kweekbedrijf en de proefboerderij van de NAK in juli.

Meer informatie en aanmelden: 

Voor informatie kunt u bellen met Pietie Pollema, 06-10784518. Aanmelden graag vóór 15 januari 2023 door een mail te sturen naar j.pollema@comveeweb.nl.
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van deelname, een deelnemerslijst om desgewenst te carpoolen en een factuur voor de kosten van deelname à € 450,- (inclusief kweekboek).

Foto: Jacob Eising

Aardappelveredeling, rasintroductie en teelt 2023

Printen nog geen beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: