Avondklas: Hoe begin je zonder geld een landbouwbedrijf in Nederland?

Printen nog geen beoordelingen

“In de gezonde samenleving van de toekomst zal elke goede boer, op grond van zijn capaciteiten, ook aan een boerderij kunnen komen en daarmee een goed inkomen verwerven". Zo dachten Wouter en Kathinka Kamphuis erover toen ze in 2009 hun boerderij ’t Leeuweriksveld begonnen. Klanten en sympathisanten hebben de aankoop mede mogelijk gemaakt. Kom luisteren naar Wouter's verhaal en zijn visie op (landbouw)grond.

Wie boer in Nederland wilt worden moet óf een boerderij erven, of -meestal- veel geld meebrengen. "Maar is het niet aan ons allemaal, om daar verandering in te brengen? Het is er de hoogste tijd voor...", aldus Wouter en Kathinka Kamphuis van boerderij 't Leeuweriksveld bij Emmen. ’t Leeuweriksveld is een gemengd biodynamisch bedrijf op 6 ha grond met als zwaartepunt de teelt van vollegrondsgroente voor abonnementen en boerderijwinkel. De door Wouter en Kathinka opgerichte stichting Mensen voor de Aarde is eigenaar van de helft van de grond, en zal de rest van de boerderij ook verwerven. Tevens zijn inmiddels drie andere projecten aangesloten bij Mensen voor de Aarde.

Grond ontdoen van financiële waarde De stichting heeft twee negatieve doelen. Allereerst is de doelstelling om grond aan het handelsverkeer te onttrekken en deze af te waarderen naar nul euro. Ten tweede, ambieert de Stichting om zichzelf zo spoedig mogelijk overbodig maken: dit hoort namelijk wettelijk geregeld te worden. Biodynamisch boer Wouter Kamphuis ziet het wettelijk afschaffen van de handel in grond als dé cruciale voorwaarde voor het gezond worden van de hele Nederlandse landbouw. Landbouwgrond kan dan alleen nog tijdelijk eigendom worden, van diegene die op dat moment de beste boer is voor die plek. Er zullen dan weer minstens 400.000 boeren in Nederland komen, die zonder uitzondering goede landbouw bedrijven, en die allemaal ongeveer het gemiddelde inkomen per uur verdienen: op dit moment is dat in Nederland circa 45,- euro. Zolang de staat het echter nog niet doet, kunnen we het zo goed mogelijk zelf realiseren. “Uiteindelijk moet het eigendomsrecht fundamenteel vernieuwd worden: in een gezonde economie kan alleen aan werkelijke inspanningen van mensen een prijskaartje hangen”, aldus Wouter.

Aanmelden vooraf Voor de avondklassen is het nodig om vooraf aan te melden. Dit kan per mail via: evenementen@warmonderhof.nl. Voorafgaand aan de avond ben je van harte welkom voor een voedzame avondmaaltijd in de Hofzaal van Warmonderhof. Onze koks bereiden eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch. De avond start om 19:30 uur en vindt plaats in de Hofzaal: Wisentweg 12 in Dronten.

Waardebepaling achteraf Warmonderhof Avondklassen zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, zorg, voeding, antroposofie en ondernemerschap. De avondklassen worden gehouden voor boeren, burgers en studenten. Avondklassen werken met het betaal-wat-je-het-waard-vindt-concept.

Avondklas: Hoe begin je zonder geld een landbouwbedrijf in Nederland?

Printen nog geen beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: