No Shit Food: Workshop 100% plantaardige mest

Printen 7 beoordelingen

Joost van Strien van Boerderij Zonnegoed is de trotse eerste Nederlandse akkerbouwer met het Biocyclic Vegan Keurmerk. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost.

In deze workshop leer je hoe je de bemesting toepast bij verschillende gewassoorten, omstandigheden en bewerkingsmomenten, zie je het resultaat bij de gewassen en krijg je inzicht in de kosten en opbrengsten. Een toekomstbestendige landbouwmethode, waarmee je de kringloop op je eigen bedrijf rond kunt maken.

Een inspirerend verhaal over de worm, de ploeg en de koe

Bekijk vast een voorproefje in de online workshop (video hierboven) van een half uur van Biologisch Netwerk met Joost van Strien in de Biokennisweek van 2021. Joost laat zien hoe hij is omgeschakeld naar biologisch, naar biodynamisch, hoe hij is gestart met onbereden teeltbedden, zaaien onder compost en experimenteerde met maaimeststoffen. Daarna volgden intensieve omschakelprocessen naar niet kerende grondbewerking en vanaf 2020 naar volledig plantaardige bemesting. Begin 2021 ontving Joost de certificering voor het Biocyclic Vegan Keurmerk. Ingrid Veeman van Biologisch Netwerk vraagt hem ook naar zijn motivatie voor en ervaringen tot nu toe met vegan landbouw; “Ik wil niet meer afhankelijk zijn van dierlijke mest,” vertelt Joost. Hij verwacht dat een groeiend aandeel plantenteelt in onze menselijke consumptie belangrijk wordt bij de transitie van de landbouw. In de online workshop vertelt hij over zijn boerderijpraktijk, hoe zijn bodembeheer zorgt voor klimaatbestendig en klimaatpositief telen en over hoe dit invulling krijgt in zijn vruchtwisseling en bedrijfseconomie.

Programma Masterclass 1 maart 2024

Praktische informatie

Locatie en tijd: 

Kosten: 

Meer informatie of vragen: ingrid@biologischnetwerk.nl

Meld je aan via de button 'deelnemen' hieronder!
 

No Shit Food: Workshop 100% plantaardige mest

Printen 7 beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: