Veldpresentatie Agroforestry

Printen nog geen beoordelingen

Nieuwsgierig naar de agroforestry faciliteit van de WUR of geïnteresseerd in méér informatie over landelijk onderzoek naar agroforestry? Kom naar de veldpresentatie van het agroforestry team op Biovelddag. 

In de veldpresentatie wordt aandacht besteed aan de uitleg en eerste resultaten agroforestry proeven Lelystad: meten van effecten bomen op o.a. biodiversiteit, microklimaat en gewasopbrengst. Welke tips en ondersteuning biedt WUR ondernemers die met agroforestry aan de slag willen gaan?

De afstandenproef

Op het terrein van de BioVelddag, de onderzoeksfaciliteit van WUR Open Teelten in Lelystad, zijn diverse boomsoorten in hagen aangeplant. Onlangs zijn daar ruim 500 hazelaars bij gezet. Deze bomen vormen in combinatie met jaarlijks wisselende éénjarige gewassen, zoals aardappelen, granen en kool, een agroforestry systeem. “We noemen het de afstandenproef”, vertelt Maureen Schoutsen, onderzoeker en projectmanager regeneratieve & agroforestry landbouwsystemen bij de WUR Open Teelten. “De proef bestaat uit dubbele bomenrijen die op verschillende afstanden zijn geplaatst. We kijken en meten de effecten van bomen op microklimaat, gewasopbrengsten en biodiversiteit.” 

Snoeien in agroforestry

Er is ook een tweede agroforestry proef aangelegd: de boomvormenproef. “In de boomvormenproef onderzoeken we in hoeverre hazelaars als haag gesnoeid kunnen worden. En of dit ook mechanisch kan en wat dit doet met opbrengst. Ook vergelijken we hand en mechanische snoei.”

Meer informatie: klik hier 

Veldpresentatie Agroforestry

Printen nog geen beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: