Thema Tours BioVelddag
Beleef de BioVelddag van grond tot mond: doe mee aan de thematische tours én meld je aan voor het Boergondische veld-diner!
Tijdens de BioVelddag as donderdag 3 juli kun je volop inspiratie opdoen in het veld en op je bord! Vier unieke thematische tours nemen je mee van theorie naar praktijk met innovatieve machine demonstraties. Met behulp van een ‘silent disco’-headset hoor je sprekers luid en duidelijk.
Elke tour begint met een serie korte, krachtige presentaties in de schuur en trekt daarna het veld in. Je ruikt, proeft en ziet met eigen ogen wat er speelt op het gebied van biologische landbouw, van robuuste aardappelrassen tot agroforestry en van eiwitrijke gewassen tot bioregelgeving.
Dit jaar sluiten we de dag smakelijk af met een drie gangen diner ‘Van Grond tot Mond’, een boergondische eetervaring in festivalsfeer, direct op het erf.
De tours op een rij:
- 13:00uur: Gezond met biodiversiteit van hagen en bomen: ontdek de rol van heggen en agroforestry voor diergezondheid en biodiversiteit. Hoe dragen heggen, hagen en agroforestry bij aan een gezonde leefomgeving met natuurlijke plaagbestrijding én een rijkere biodiversiteit
- 14.00 uur: Eiwitrijke gewassen van eigen bodem: proef de toekomst met lupine, kikkererwten, boekweit en mengteelten. Hoe ziet het menu van de toekomst eruit? Ontdek in deze tour de kracht van plantaardige eiwitgewassen als kikkererwt, lupine, van glutenvrije gewassen als boekweit en de voordelen van mengteelt tarwe-veldboon.
- 15.30 uur: Bioregelgeving in de praktijk: praktische inzichten over wat mag en wat niet in de biologische landbouw. Waar vind je betrouwbare informatie? Hoe kun je als ondernemer inspelen op het Actieplan Biologisch? Je loopt mee met een Skal-inspecteur langs akkers en de fictieve opslag en hoort waar hij precies op let.
- 17.00uur: Gewasdiversiteit en robuuste teelten: van sterke aardappelrassen tot innovatieve hutspotprojecten. Hoe bouw je een weerbaar en toekomstbestendig teeltsysteem op? In deze tour hoor je een introductie over het Hutspot project, waarin met grote marktpartijen afspraken zijn gemaakt over afzet van biologische aardappelen, uien en peen.
De laatste tour eindigt bij de Hutspot-velddemonstratie en sluit naadloos aan op het veld-diner. Zo kun je de robuuste groenten en aardappelen die je zag groeien, ook proeven – vers van het land, op je bord.