Boerentroonrede 16 januari: Maximaal inzetten op kwaliteit

Melkveehouders en kaasmakers Gerjo Koskamp en Jara van Rooij van Boerderij Ruimzicht in Halle, Gelderland, openen de Biokennisweek op maandagochtend 16 januari met de boerentroonrede van 10.00 - 10.30 uur.

Opname boerentroonrede bij boerderij Ruimzicht tussen nieuwsgierige koeien

Deze rede is een traditie en vaste waarde in het Biokennisweek-programma en een initiatief vanuit BioAcademy i.s.m. Stichting Demeter. Dit jaar viert de boerentroonrede haar eerste lustrum en wordt voor de vijfde keer uitgesproken. Je kunt de rede volgen via het online platform van de Biokennisweek. Koop hier je ticket voor vier dagen webinars, kennissessies en ontmoeting op de Biobeurs. 

De troonrede wordt door Gerjo en Jara in duo-vorm uitgesproken vanaf de boerderij in Halle (Gelderland), waar inmiddels de opnames zijn gemaakt van hun boerentroonrede. Zonder menselijke toehoorders, maar met de gehoornde koeien als aandachtige en nieuwsgierige aanwezigen. Een video-registratie van hun boerentroonrede - waarvoor de troon midden op de heuvelstal werd geplaatst - vormt tevens de opening van het online programma van de Biokennisweek.

Boerderij Ruimzicht is een toonaagevend pionierend biodynamisch Demeter gecertificeerd bedrijf met een familiekudde, kalveren bij de koe en afzet grotendeels in de directe omgeving. Ruimzicht lanceerde onlangs ook een nieuw concept onder Eerlijke Kaas. Daarmee is boerderij Ruimzicht een toonbeeld van verbinding, met de bodem, de dieren, het landschap en de mensen in de omgeving. Gerjo is ook één van de boeren die zich verbonden heeft aan Caring Farmers en vanuit dit platform veel naar buiten treedt. 

Gerjo licht al een tipje van de sluier op: 

"Ons thema is hoe we maximaal inzetten op autonomie en kwaliteit. En verder wil ik er ook humor in brengen!" Tijdens de opnames is gebleken dat ook dat laatste zeker is gelukt. 

Evenals voorgaande jaren zal Edith Lammerts van Bueren, voorzitter van de BioAcademy, deze boerentroonrede inleiden.