Boerentroonrede 2022: steun de pioniers van de nieuwe landbouw

In de Boerentroonrede van biodynamisch akkerbouwer Krispijn van den Dries roept hij op alle inzet te richten op nieuwe landbouwsystemen die met de natuur samenwerken. Als afsluiter van de BioKennisweek 2022 presenteerde hij deze Boerentroonrede.

Pioniers op het gebied van duurzame en biologische landbouw verdienen de steun van burgers, overheid en bedrijfsleven, vindt Van den Dries. De jonge akkerbouwer uit Ens zei dat de tijd dringt om tot veranderingen te komen. Daarbij ziet hij niet één oplossing als de standaard voor de landbouw van de toekomst. „Als ik kijk naar het grotere plaatje, dan is het ultieme landbouwsysteem in hoge mate een integratie van landbouw en natuur. Het ultieme landbouwsysteem is niet één systeem. Het zijn systemen die passen bij de omgeving en de gewassen die worden geteeld en die zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijk wetmatigheden.”

Duurzaam voedselsysteem

De familie Van den Dries heeft een lange geschiedenis liggen waarbij pionieren een rode draad vormt. Zonder pionieren kan zich geen duurzame, nieuwe landbouw ontwikkelen, stelt hij: „Pionieren zal altijd nodig zijn in de landbouw. Net zoals opkomen voor jezelf, voor een eerlijkere verdeling in de keten en een duurzaam voedselsysteem. Ik stond niet voor niets op 1 april 2012 met een kipper aardappels op de Dam in Amsterdam. Ik zag import aardappel in de supermarkt, terwijl onze schuren en die van collega’s nog vol lagen met prachtige aardappels. Hoe krom zit een voedselsysteem dan in elkaar en hoe kunnen we dit in de toekomst veranderen, was mijn vraag.”

Veel mediaaandacht voor de Troonrede van Krispijn

In de BioKennisWeek zochten veel media Krispijn op om hem in artikelen en filmpjes uitleg te laten geven over zijn visie op de landbouw van de toekomst. Dagblad De Stentor bezocht Krispijn op donderdag 12 januari en sprak met hem over zijn voorbereiding. Ook Nieuwe Oogst portretteerde die dag Krispijn op zijn bedrijf en plaatst op 13 januari een prachtige samenvatting van de boerentroonrede. Ook alle Agrio-titels als bijvoorbeeld Akkerwijzer plaatsten een mooie samenvatting. Verslaggever Rob Brouwer van Omroep Flevoland had op donderdagochtend 13 januari een inspirerend gesprek met Krispijn op zijn erf over o.a. de vogelakker achter het bedrijf met een rustgewas voor de bodem, de compost die op het erf wordt omgezet, wat nou eigenlijk biologische en biologische landbouw is, hoe zijn opa vanuit Zeeland tijdens de 2e Wereldoorlog naar de Noordoostpolder is gekomen, de omschakeling door zijn vader, hoe hij zelf werkt, de innovaties die je kunt leren tijdens de biokennisweek, de kijk van Krispijn op de toekomst van de landbouw en de (gewenste) inbreng van de net vertrokken en net gestarte ministers van landbouw Carola Schouten en Henk Staghouwer.

Lees de complete tekst van de Boerentroonrede 2022 of bekijk de opname van de boerentroonrede in de Brabanthallen.

De jaarlijkse Boerentroonrede is een initiatief van de BioAcademy. Dit jaar werd de Boerentroonrede voor de vierde keer uitgesproken. Dit gebeurt altijd tijdens de BioBeurs of, nu die niet door kan gaan, tijdens de BioKennisWeek. BioAcademy-voorzitter Edith Lammerts van Bueren hoopt dat de woorden van Krispijn van den Dries mensen zullen inspireren in ‘het streven naar verduurzaming en verbinding en letterlijk zorgen voor meer leven, veerkracht en levenslust op en rond het bedrijf. ‘