De Groene Kookacademie leert je gezonder en beter voor de wereld koken

Als het aan De Groene Kookacademie ligt, mag koken veel meer gaan om de binnenkant. Door gezonde ingrediënten van biologische afkomst te kiezen en het koken ermee leuker te maken, krijgen mensen plezier in de keuken. Het samen optrekken met biologische partners in de BioAcademy spreekt Marion Pluimes aan.

Leuk, lekker en gezond, zo vat Marion Pluimes de boodschap van De Groene Kookacademie samen. In de kookstudio in Oosterhout houdt ze cursussen, maar ze kan dat ook op andere locaties verzorgen. Met eenvoudige hulpmiddelen kan je goed koken, is haar filosofie en de ingrediënten zijn het belangrijkste uitgangspunt.

Marion is sinds 1985 actief in de natuurvoeding. Ervaring genoeg dus op voedingsgebied. Als kok, docent, diëtist, productontwikkelaar en cateraar voegt Marion gezondheid, natuurvoeding en duurzaamheid samen. Ze is sinds 2022 actief als The Loffly Chef in Oosterhout. Binnen De Groene Kookacademie brengen Cathy Verschoor en Peter van Berckel met gastlessen daar nog meer ervaring en specialisatie voor mee, bijvoorbeeld op het gebied van de werking van natuurvoeding voor je lichaam en fermentatie van voedingsproducten.

Op de BioBeurs 2024 tekende De Groene Kookacademie voor het partnerschap bij de BioAcademy. Marion: „Het is goed elkaar te steunen bij de ontwikkeling van biologische kennis. We moeten het samenkomen van mensen op dit gebied stimuleren.” Een leuk voorbeeld van samenkomen van ketenpartijen is volgens Marion het Biodyneren, waarbij mensen komen eten op biologisch-dynamische bedrijven. Ze deed zelf met plezier mee aan dat initiatief.

„Ik kook altijd biologisch en vegetarisch met een voorkeur voor BD-producten. Waar het bij mij om draait is dat je iets goeds voor de wereld doet en gezonder gaat koken. Er wordt veel gepraat over eten, maar er zo mee ‘bezig zijn’ is vaak nog weinig uitvoeren. Ik wil de stap om er iets mee te doen versimpelen.”

Binnenkant

Inhoud geven aan koken met plezier is de drive van De Groene Kookacademie. „Daarbij verbinden we ons graag met de hele keten. Ik weet zeker dat je op deze manier het verschil proeft en met lokale producten van het seizoen kan je heel goed eten maken. Het belangrijkste in de benadering van de onderneemster uit Oosterhout is dat ze eten benadert ‘vanuit de binnenkant’. „Het gaat vooral om de inhoud”, verduidelijkt Marion.

Via het internetplatform van de BioAcademy hoopt De Groene Kookacademie mensen warm te krijgen voor cursussen en voor de gezonde kant van biologische voeding. „Daarbij biedt ik de cursisten graag overzicht. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk zien hoe je gezonde keuzes maakt met de Vegachecklist, die ik voor cursisten maakte. Ik breng nog meer informatie op de eigen internetpagina en schrijf over ervaringen in de blogs op die site.” Marion geeft met de kennis en ervaring van De Groene Kookacademie inhoud aan koken.

De Groene Kookacademie van Marion Pluimes sloot zich op BioBeurs 2024 officieel aan bij de BioAcademy. Tekst en Foto: Jorg Tönjes