Drie nieuwe partners op BioBeurs 2024

Aeres Hogeschool, de Groene Kookacademie en FMCG Opleidingen sloten zich tijdens de BioBeurs 2024 aan bij de BioAcademy. Volgens BioAcademy-voorzitter Edith Lammerts van Bueren is de verdere uitbreiding van het kennisplatform een stuk erkenning voor de organisatie. „Wie iets doet met biologische kennisdeling kan eigenlijk niet meer om de BioAcademy heen”, zegt zij.

De BioBeurs was een mooie gelegenheid om handtekeningen te plaatsen samen met de nieuwe partners van de BioAcademy. Aeres Hogeschool werd platina partner van de BioAcademy. Namens de school tekende Joris van Veen. Hij is minorcoördinator biologische landbouw. Gert Bloemendal en Edwin Vels van FMCG Opleidingen tekenden voor een bronzen partnerschap. FMCG Opleidingen is gespecialiseerd in trainingen over de werkwijze van supermarktorganisaties en de manier waarop zij hun assortiment samenstellen.

Geertje Schlaman en Edith Lammerts van Bueren, links en rechts geflankeerd door Gert Bloemendal en Edwin Vels van FMCG Opleidingen bij het ondertekenmoment op de BioBeurs. 

Marion Pluimes van de Groene Kookacademie, links naast Edith Lammerts van Bueren en Geertje Schlamen van de BioAcademy, beschouwt biologische ingrediënten als onmisbaar voor gezonde maaltijden.

De Groene Kookacademie ging ook een bronzen partnerschap aan met de BioAcademy. Marion Pluimes leert professionals en hobbykoks met de meest pure, biologische ingrediënten vitale maaltijden maken. Voorzitter Edith Lammerts van Bueren heette alle nieuwe partners welkom. Lammerts is blij met de aanwas. Volgens haar wordt het aanbod steeds beter en completer. „Wat opvalt is dat de nieuwe partners zelf op ons af komen. Wij vragen niet steeds nieuwe partners bij de BioAcademy, maar zij willen zelf erbij horen. Het betekent dat we onze positie verdiend hebben als platform voor biologische kennis. We zijn nu ruim vijf jaar bezig en hebben naam gemaakt als organisatie waar je bij wilt horen.”

Opschalen

Wil Nederland de gewenste groei aan biologisch areaal halen naar 15 procent in 2030, dan is er voldoende kennis nodig bij al die nieuwkomers. Lammerts vindt dat de biologische sector moet werken aan een sterke groep van opleiders en adviseurs voor biologische ondernemers. De adviseurs die actief zijn in de biologische sectoren hebben overvolle agenda’s. Het zijn vaak eenpitters. Dat laat weinig ruimte over om anderen op te leiden, zelfs als het eigen opvolgers betreft. De BioAcademy brengt steeds meer basiskennis en specialistische trainingen samen op haar aanbodspagina.
De overheid kan bijdragen aan de opleiding van deskundigen, die meegroeien met de biologische sector. Lammerts denkt dat er bereidheid ontstaat om hierin te investeren, omdat de overheid ook de noodzaak inziet van meer biologische productie. De versterking van de BioAcademy met opleiders op biologisch terrein is volgens de voorzitter een stap om biologische kennis zo toegankelijk mogelijk te maken. 

Tekst: Jorg Tönjes
Foto's: Jorg Tönjes
Toelichting bovenste foto: Minorcoördinator biologische landbouw Joris van Veen van Aeres Hogeschool biedt een stukje biologische kennis aan alle studenten van de school.