Johan over biologische aardbeien: het zijn gewoon cadeautjes

Wie zijn de mensen die jouw biologische groenten en fruit telen, kaas maken of die volle yoghurt waar je zo verzot op bent? Neem een kijkje in de keuken van pionierende boeren en telers! Waarom kiezen zij voor een biologische of biodynamische werkwijze, op welke manier innoveren ze en wat betekent dit voor de producten die jij in je winkelmandje legt? Johan Tielen vertelt!

Fascinatie voor biologisch
Om de boerderij van Johan Tielen en zijn vrouw Loes te bereiken, moet je naar het diepe zuiden. Daar waar ze de lekkerste vlaaien verkopen en de zon net iets vaker lijkt te schijnen: Limburg. In het dorpje America staat sinds 2006 Johans bedrijf. Johan wist al op jonge leeftijd dat hij boer wilde worden. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf met zowel dieren als tuinbouw. “Ik heb even getwijfeld, maar heb tijdens mijn studie aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch uiteindelijk toch voor tuinbouw gekozen”, aldus Johan. Daar ontstond zijn fascinatie voor de biologische teelt. Hij kreeg interesse in de bodemcultuur, in het voorkomen van ziektes. “Als je een probleem kunt voorkomen, hoef je het ook niet op te lossen”, legt de boer uit.

Volwaardig bedrijf
Tegenwoordig verbouwt hij onder andere courgette, rabarber, Chinese kool, spinazie en aardbeien. Daarbij krijgt Johan hulp van zo’n 45 medewerkers. Naast biologisch boert hij ook nog deels op gangbare wijze. Op een dag hoopt hij volledig biologisch te kunnen telen. “We hebben de afgelopen jaren onze grond langzaam maar zeker omgeschakeld waardoor we nu een volwaardig biologisch bedrijf runnen.”

“Het kan gewoon niet”
Johan en zijn vrouw leggen uit dat Limburg een uitstekende provincie is voor de teelt van groenten en fruit die een iets hogere temperatuur vereisen. Daarnaast is de zandgrond erg vergevend en kun je er allerlei gewassen in groeien. De aardbei is misschien wel het paradepaardje van de familie. Toen Johan deze vrucht op biologische wijze begon te telen, kreeg hij veel sceptische reacties. “Iedereen die we kennen zei: het kan gewoon niet. Vorig jaar kregen we bezoek van collega-telers die niet wisten wat ze zagen.”

Een stukje magie
Zodra de boer over zijn aardbeien begint te praten, verschijnt er een lach op zijn gezicht. “Aardbeien zijn zo interessant. Er komen veel facetten samen. Het begint al bij de bestuiving. Dat is gewoon een stukje magie. Ook de opkweek is belangrijk. Dan leg je de tros aan die je het jaar erop plukt. Daarnaast zijn er veel verschillende rassen die je kunt verbouwen. Verder zijn ze gewoon superlekker.”

Volle grond, volle smaak
De familie Tielen teelt de vruchten in de volle grond. Dat is een voorwaarde, wil je de aardbeien biologisch mogen noemen. En Johan zou ook niet anders willen. Het is arbeidsintensiever, maar je krijgt er een lekkere aardbei voor terug meent de boer. “De bodem is rijk aan voedingsstoffen en zorgt voor een zoete smaak. Ook leidt het tot een rustige groei, wat de vrucht ook ten goede komt. Johans medewerkers plukken drie keer per week, waar anderen dat twee keer per week doen. Zo liggen ze nooit overrijp in de winkels.

We denken altijd vooruit. Welke ziekten komen op ons pad en hoe kunnen we daar qua voeding of natuurlijke vijanden op inspelen? Onze planten worden niet opgejaagd en kunnen daardoor op hun gemak hun vrucht aanmaken. Dat zie je terug in het eindproduct.”

De ideale situatie
Johan probeert een ideale situatie voor zijn aardbeien te creëren door ze in tunnels te laten groeien. “Door de hogere temperatuur zijn de eerste vruchten al vroeg in het voorjaar klaar voor de oogst. Daarnaast voorkom je vruchtrot, waar je gezien het regenachtige klimaat in Nederland rekening mee moet houden. En in tunnels kun je gemakkelijker met natuurlijke vijanden werken, zoals roofwantsen en lieveheersbeestjes.”

Biologisch afbreekbare verpakking
De boer werkt sinds een jaar ook met een biologisch afbreekbare verpakking, ze zijn één van de eersten die op deze schaal van deze innovatie gebruikmaken. “We verbouwen biologische aardbeien. Als je die vervolgens in plastic verpakt, doet dat toch een beetje af aan die duurzame gedachte. We hebben daarom een ecologisch verantwoorde verpakking ontwikkeld waar de aardbeien in zitten. Om die toch te beschermen worden ze nog eens ingepakt met een biologisch afbreekbare folie.”

Uit het vuistje
Zelf vinden Johan en zijn vrouw dat je aardbeien eigenlijk niet te lang moet laten liggen. “Ik eet ze het liefst zo uit het vuistje. Of door de yoghurt”, vertelt de boer. Mijn vrouw Loes gebruikt ze af en toe voor de vlaai of maakt er een compote van. “Proef ze, en weet wat je eet”, is hun advies. “Het zijn gewoon cadeautjes.”


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!


Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot  topkeurmerk.


Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!

Wie zijn de mensen die jouw biologische groenten en fruit telen, kaas maken of die volle yoghurt waar je zo verzot op bent? Neem een kijkje in de keuken van pionierende boeren en telers! Waarom kiezen zij voor een biologische of biodynamische werkwijze, op welke manier innoveren ze en wat betekent dit voor de producten die jij in je winkelmandje legt? Johan Tielen vertelt!

Fascinatie voor biologisch
Om de boerderij van Johan Tielen en zijn vrouw Loes te bereiken, moet je naar het diepe zuiden. Daar waar ze de lekkerste vlaaien verkopen en de zon net iets vaker lijkt te schijnen: Limburg. In het dorpje America staat sinds 2006 Johans bedrijf. Johan wist al op jonge leeftijd dat hij boer wilde worden. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf met zowel dieren als tuinbouw. “Ik heb even getwijfeld, maar heb tijdens mijn studie aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch uiteindelijk toch voor tuinbouw gekozen”, aldus Johan. Daar ontstond zijn fascinatie voor de biologische teelt. Hij kreeg interesse in de bodemcultuur, in het voorkomen van ziektes. “Als je een probleem kunt voorkomen, hoef je het ook niet op te lossen”, legt de boer uit.

Volwaardig bedrijf
Tegenwoordig verbouwt hij onder andere courgette, rabarber, Chinese kool, spinazie en aardbeien. Daarbij krijgt Johan hulp van zo’n 45 medewerkers. Naast biologisch boert hij ook nog deels op gangbare wijze. Op een dag hoopt hij volledig biologisch te kunnen telen. “We hebben de afgelopen jaren onze grond langzaam maar zeker omgeschakeld waardoor we nu een volwaardig biologisch bedrijf runnen.”

“Het kan gewoon niet”
Johan en zijn vrouw leggen uit dat Limburg een uitstekende provincie is voor de teelt van groenten en fruit die een iets hogere temperatuur vereisen. Daarnaast is de zandgrond erg vergevend en kun je er allerlei gewassen in groeien. De aardbei is misschien wel het paradepaardje van de familie. Toen Johan deze vrucht op biologische wijze begon te telen, kreeg hij veel sceptische reacties. “Iedereen die we kennen zei: het kan gewoon niet. Vorig jaar kregen we bezoek van collega-telers die niet wisten wat ze zagen.”

Een stukje magie
Zodra de boer over zijn aardbeien begint te praten, verschijnt er een lach op zijn gezicht. “Aardbeien zijn zo interessant. Er komen veel facetten samen. Het begint al bij de bestuiving. Dat is gewoon een stukje magie. Ook de opkweek is belangrijk. Dan leg je de tros aan die je het jaar erop plukt. Daarnaast zijn er veel verschillende rassen die je kunt verbouwen. Verder zijn ze gewoon superlekker.”

Volle grond, volle smaak
De familie Tielen teelt de vruchten in de volle grond. Dat is een voorwaarde, wil je de aardbeien biologisch mogen noemen. En Johan zou ook niet anders willen. Het is arbeidsintensiever, maar je krijgt er een lekkere aardbei voor terug meent de boer. “De bodem is rijk aan voedingsstoffen en zorgt voor een zoete smaak. Ook leidt het tot een rustige groei, wat de vrucht ook ten goede komt. Johans medewerkers plukken drie keer per week, waar anderen dat twee keer per week doen. Zo liggen ze nooit overrijp in de winkels.

We denken altijd vooruit. Welke ziekten komen op ons pad en hoe kunnen we daar qua voeding of natuurlijke vijanden op inspelen? Onze planten worden niet opgejaagd en kunnen daardoor op hun gemak hun vrucht aanmaken. Dat zie je terug in het eindproduct.”

De ideale situatie
Johan probeert een ideale situatie voor zijn aardbeien te creëren door ze in tunnels te laten groeien. “Door de hogere temperatuur zijn de eerste vruchten al vroeg in het voorjaar klaar voor de oogst. Daarnaast voorkom je vruchtrot, waar je gezien het regenachtige klimaat in Nederland rekening mee moet houden. En in tunnels kun je gemakkelijker met natuurlijke vijanden werken, zoals roofwantsen en lieveheersbeestjes.”

Biologisch afbreekbare verpakking
De boer werkt sinds een jaar ook met een biologisch afbreekbare verpakking, ze zijn één van de eersten die op deze schaal van deze innovatie gebruikmaken. “We verbouwen biologische aardbeien. Als je die vervolgens in plastic verpakt, doet dat toch een beetje af aan die duurzame gedachte. We hebben daarom een ecologisch verantwoorde verpakking ontwikkeld waar de aardbeien in zitten. Om die toch te beschermen worden ze nog eens ingepakt met een biologisch afbreekbare folie.”

Uit het vuistje
Zelf vinden Johan en zijn vrouw dat je aardbeien eigenlijk niet te lang moet laten liggen. “Ik eet ze het liefst zo uit het vuistje. Of door de yoghurt”, vertelt de boer. Mijn vrouw Loes gebruikt ze af en toe voor de vlaai of maakt er een compote van. “Proef ze, en weet wat je eet”, is hun advies. “Het zijn gewoon cadeautjes.”


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!


Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot  topkeurmerk.


Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!