Kraaijbeekerhof Academie: bewust van waarde voeding worden

‘Evenwichtige voeding is een vorm van levenskunst’

Bij bewuste voeding moet je met je hart kiezen. Binnen het biologische aanbod is het ook een kunstom het goede te kiezen. Alleen het ‘biologische merk’ maakt de voeding niet gezond. Op de Kraaijbeekerhof Academie maken ze de cursisten bewust van voedingskeuzes die dichtbij ieders eigen natuur staan.

Ellen Folkersma is directeur van de Kraaijbeekerhof Academie. Ze wil haar cursisten niet belerend, prekend of dogmatisch benaderen. Liever inspireert de academie mensen om bewust met natuurvoeding maaltijden te maken. „Antroposofie is een van de inspiratiebronnen daarbij”, zegt zij. Het landgoed De Kraaijbeekerhof in Driebergen lijkt sprookjesachtig op een zomerse ochtend. De bomen, de gewassen, de vijver en de dieren dragen bij aan die sfeer. Voor Folkersma is de omgeving hier vooral een plek om ‘buiten te leren hoe je binnen kunt leven’. „In alles op dit landgoed zit de basis van onze educatie.”

De bijentuin van de Kraaijbekerhof geeft deze bestuivers een prachtige plaats

Kennis doorgeven

Folkersma hoopt met de aansluiting bij de BioAcademy een goede stap gezet te hebben. „Ik vind het een sympathiek initiatief. Zelf hoop ik dat er meer handel en producenten zullen aansluiten. Daar met name zie ik wel een kennishiaat ontstaan. Juist in het contact met de consument kunnen we nog een stuk bewustwording gebruiken. Het gaat tot nu toe veel te veel over de prijs van eten, al groeit het bewustzijn bij de consument. We besteden nog geen 15 procent van ons inkomen aan eten. Het beste deel van wat we produceren verkopen we als handelsnatie, en de rest eten we op. De keuze voor kwaliteit moet je persoonlijk maken en met je hart.”

Natuurvoeding is meer dan biologisch, zegt Folkersma. Ze vindt het best als er in het weekend eens een wit biologisch broodje met hagelslag op tafel komt, maar de keuze voor een meer natuurlijk voedingspatroon zou wel het merendeel van het dieet mogen uitmaken. „De BD-boer zorgt goed voor de grond. Laat die liefst beter na dan dat hij aan het begin was. Het begint daar en met diversiteit, bijen en meer. Niet je blind staren op een paar stofjes in het eten, niet alleen rauw voedsel, superfoods, maar nergens té, gevarieerd kiezen en gericht op individuen. Voor iedereen een passend patroon, want we zijn allemaal een beetje anders.”

Evenwichtig

Star iedereen dezelfde adviezen geven over voeding past in de visie van de Kraaijbeekerhof niet. „De goede afstemming is eigenlijk een bepaalde levenskunst. Je vindt je plek. Goede voeding maakt je weerbaarder. De jonge generatie kan het wel eens moeilijk hebben om het leven aan te kunnen. Ze zijn wat gewend aan in de watten gelegd te worden”, zegt Folkersma. Ze denkt dat de voedselbereiding terug mag van de pakjes en zakjes naar meer eigen bereiding en pure, onbewerkte ingrediënten. Een levenswijze die dichter bij de natuur staat kan soms confronterend zijn. Ze noemt als voorbeeld de slacht van bokjes als bijproduct van geitenmelk. „Die moeten wel naar de slager. Soms vinden mensen dat moeilijk, al snappen ze het wel. Eenmaal geslacht is het hele beest waardevol en niet alleen de gemakkelijke delen van het vlees. Toch hoort dit gewoon bij het leven.” De natuurvoedingsbranche neigt ook naar de verkoop van biologische kipfiletjes. Folkersma denkt dat als de branche niet het totale pakket verkoopt en uitlegt waarom, zij het contact met de consument verliezen en de speciaalzaak geen meerwaarde heeft. Korte ketens en een goed verhaal horen bij die filosofie.

De Kraaijbeekerhof heeft eigenleslokalen, maar als het aan Ellen Folkersma ligt is de beste leerschool toch buiten te vinden

Gedragsverandering

Mensen die via de Kraaijbeekerhof Academie meer begrip krijgen voor voedselkwaliteit kunnen hun gedrag gaan aanpassen. Met de BioAcademy als centrale plek voor kennisaanbieders hoopt Folkersma dat de Kraaijbeekerhof Academie contact maakt met nieuwe potentiële cursisten. „We hebben het hele cursusaanbod op de site van de BioAcademy gebracht. Doel is om de consument bewust te maken van gezonde natuurvoeding. Ook in biologisch is dan nog wat te kiezen.”


‘Evenwichtige voeding is een vorm van levenskunst’

Bij bewuste voeding moet je met je hart kiezen. Binnen het biologische aanbod is het ook een kunstom het goede te kiezen. Alleen het ‘biologische merk’ maakt de voeding niet gezond. Op de Kraaijbeekerhof Academie maken ze de cursisten bewust van voedingskeuzes die dichtbij ieders eigen natuur staan.

Ellen Folkersma is directeur van de Kraaijbeekerhof Academie. Ze wil haar cursisten niet belerend, prekend of dogmatisch benaderen. Liever inspireert de academie mensen om bewust met natuurvoeding maaltijden te maken. „Antroposofie is een van de inspiratiebronnen daarbij”, zegt zij. Het landgoed De Kraaijbeekerhof in Driebergen lijkt sprookjesachtig op een zomerse ochtend. De bomen, de gewassen, de vijver en de dieren dragen bij aan die sfeer. Voor Folkersma is de omgeving hier vooral een plek om ‘buiten te leren hoe je binnen kunt leven’. „In alles op dit landgoed zit de basis van onze educatie.”

De bijentuin van de Kraaijbekerhof geeft deze bestuivers een prachtige plaats

Kennis doorgeven

Folkersma hoopt met de aansluiting bij de BioAcademy een goede stap gezet te hebben. „Ik vind het een sympathiek initiatief. Zelf hoop ik dat er meer handel en producenten zullen aansluiten. Daar met name zie ik wel een kennishiaat ontstaan. Juist in het contact met de consument kunnen we nog een stuk bewustwording gebruiken. Het gaat tot nu toe veel te veel over de prijs van eten, al groeit het bewustzijn bij de consument. We besteden nog geen 15 procent van ons inkomen aan eten. Het beste deel van wat we produceren verkopen we als handelsnatie, en de rest eten we op. De keuze voor kwaliteit moet je persoonlijk maken en met je hart.”

Natuurvoeding is meer dan biologisch, zegt Folkersma. Ze vindt het best als er in het weekend eens een wit biologisch broodje met hagelslag op tafel komt, maar de keuze voor een meer natuurlijk voedingspatroon zou wel het merendeel van het dieet mogen uitmaken. „De BD-boer zorgt goed voor de grond. Laat die liefst beter na dan dat hij aan het begin was. Het begint daar en met diversiteit, bijen en meer. Niet je blind staren op een paar stofjes in het eten, niet alleen rauw voedsel, superfoods, maar nergens té, gevarieerd kiezen en gericht op individuen. Voor iedereen een passend patroon, want we zijn allemaal een beetje anders.”

Evenwichtig

Star iedereen dezelfde adviezen geven over voeding past in de visie van de Kraaijbeekerhof niet. „De goede afstemming is eigenlijk een bepaalde levenskunst. Je vindt je plek. Goede voeding maakt je weerbaarder. De jonge generatie kan het wel eens moeilijk hebben om het leven aan te kunnen. Ze zijn wat gewend aan in de watten gelegd te worden”, zegt Folkersma. Ze denkt dat de voedselbereiding terug mag van de pakjes en zakjes naar meer eigen bereiding en pure, onbewerkte ingrediënten. Een levenswijze die dichter bij de natuur staat kan soms confronterend zijn. Ze noemt als voorbeeld de slacht van bokjes als bijproduct van geitenmelk. „Die moeten wel naar de slager. Soms vinden mensen dat moeilijk, al snappen ze het wel. Eenmaal geslacht is het hele beest waardevol en niet alleen de gemakkelijke delen van het vlees. Toch hoort dit gewoon bij het leven.” De natuurvoedingsbranche neigt ook naar de verkoop van biologische kipfiletjes. Folkersma denkt dat als de branche niet het totale pakket verkoopt en uitlegt waarom, zij het contact met de consument verliezen en de speciaalzaak geen meerwaarde heeft. Korte ketens en een goed verhaal horen bij die filosofie.

De Kraaijbeekerhof heeft eigenleslokalen, maar als het aan Ellen Folkersma ligt is de beste leerschool toch buiten te vinden

Gedragsverandering

Mensen die via de Kraaijbeekerhof Academie meer begrip krijgen voor voedselkwaliteit kunnen hun gedrag gaan aanpassen. Met de BioAcademy als centrale plek voor kennisaanbieders hoopt Folkersma dat de Kraaijbeekerhof Academie contact maakt met nieuwe potentiële cursisten. „We hebben het hele cursusaanbod op de site van de BioAcademy gebracht. Doel is om de consument bewust te maken van gezonde natuurvoeding. Ook in biologisch is dan nog wat te kiezen.”