Succesvolle studiemiddag nieuwe speltketen De Halm, Ekoplaza en Agrifirm

Afgelopen week organiseerde BioAcademy partner Agrifirm BioTeam een studiemiddag voor de personen die betrokken zijn bij de nieuw opgezette speltketen. Vorig jaar heeft Agrifirm samen met een aantal telers, De Halm en Ekoplaza een nieuwe bio-speltketen opgezet. Het doel is een duurzame, meerjarige relatie op te bouwen.

Vanuit de speltpool van Agrifirm gaat de spelt naar De Meesters Van De Halm en wordt in Ekoplaza en Meesters van De Halm producten verkocht aan de consument.  Afgelopen week kwamen alle ketenschakels in een studiemiddag bij elkaar. De telers bespraken onderling de specifieke zaken in teelt van spelt. Er is al ervaring in de groep, maar voor een aantal is de teelt nieuw. Met name de zaai en de oogst vraagt extra aandacht ten opzichte van andere graansoorten. Er leeft een sterke motivatie om te leren over dit nieuwe, extra rustgewas in het bouwplan. 
Daarna ging het gesprek met De Halm, Ekoplaza en onderzoekers van de Wageningen UR over een eerlijke prijs voor het gewas spelt. En hoe deze prijs wordt opgebouwd in een speltketen die tot doel heeft om een lange termijn samenwerking te worden. Deze samenwerking kan overigens breder worden dan alleen de speltketen, want Ekoplaza betrekt graag meerdere producten uit het schap bij dezelfde telers. De telers gaven aan een rol voor zichzelf te zien als trotse telers van het product, zoals bij de promotie van de producten via verpakkingen of andere media. 

Wil je meer weten of heb je belangstelling? Neem contact op met het BioTeam van Agrifirm