Verse Robuuste Aardappelen Proeven op de BioVelddag 2024

De laatste diners met robuuste aardappelen voor de BioVelddag zijn uitverkocht!

Is dit een teken van de smaak van deze bijzondere aardappelen, of zegt het iets over de uitdagingen van de biologische aardappelteelt in Nederland? Het natte, warme weer en de hoge ziektedruk van de Phytophthora-schimmel maken biologische aardappelteelt bijna onmogelijk. 

Robuuste aardappelen bieden een mogelijke oplossing, maar kunnen ze de huidige ziektedruk aan? En zijn ze ook nog lekker? Kom het morgen proeven en zelf ontdekken op de BioVelddag in Lelystad.

Verse Robuuste Aardappelen uit Flevoland op de BioVelddag

De robuuste aardappelen die morgen op de BioVelddag worden geserveerd, zijn verser dan vers en komen rechtstreeks uit Flevoland. "Het was een flinke klus om de aardappelen in de regen uit de grond te krijgen," zegt Rogier Schoone van Bioselect. "We wilden de aardappelen de kans geven om optimaal te groeien, wat betekende dat ik ze uiteindelijk handmatig in de regen heb geoogst."

Rogier heeft de aardappelen van het robuuste ras Carolus van Agrico-Bioselect zelf geoogst voor het hoofdgerecht van het ‘robuuste diner’. Ook de frietkraam wordt door Rogier voorzien van friet gemaakt van het robuuste ras Alouette. Rogier is niet de enige. Daarnaast hebben diverse handelshuizen zich eigenhandig ingespannen om verse biologische aardappelen voor de smaakworkshop met tv-kok Sharon de Miranda naar de BioVelddag te brengen. De foto’s spreken daarbij boekdelen!

Tv-kok Sharon de Miranda kookt met Robuuste Aardappelen op de BioVelddag

Zijn deze robuuste rassen geschikt als tafel- of frietaardappel? Ontdek het morgen, donderdag 4 juli, op de BioVelddag in Lelystad. Tv-kok Sharon de Miranda zal verschillende robuuste aardappelrassen uit Flevoland bereiden en begeleiden tijdens een smaaktest. Bezoekers kunnen de rassen proeven en beoordelen op criteria zoals textuur, smaakintensiteit en nasmaak.

Jij krijgt de kans om je favoriete variëteit aan te wijzen en feedback te geven over je smaakervaring. Dit biedt waardevolle inzichten voor telers en producenten. De winnende aardappel wordt beloond met een leuke prijs. De competitie is groot, en alle robuuste aardappelen in de competitie zijn overtuigd van hun kansen om als winnaar uit de bus te komen.

Mis deze unieke gelegenheid niet om zelf de smaak en kwaliteit van robuuste aardappelen te ontdekken en een bijdrage te leveren aan de toekomst van de biologische aardappelteelt.

Kom proeven en beleven op de BioVelddag 2024 in Lelystad!

Aardappelteelt in Flevoland

Door de ziektedruk van de aardappel schimmelziekte Phytophthora is er veel aandacht voor het telen van robuuste aardappelrassen die beter tegen de ziekte bestendig zijn. De aardappeloogst in 2023 verliep moeizaam wegens de natte omstandigheden, met als gevolg veel aardappelopslag die dit plantseizoen is opgekomen.

In combinatie met extreem natte omstandigheden van dit jaar, onbegaanbare percelen en warmte is er nu een zeer hoge schimmeldruk. Phytophthora is een schimmel die ernstige ziektes in aardappel planten veroorzaakt, ook wel ‘plantenvernietiger’ genoemd. Het telen en kweken van resistente aardappel rassen tegen deze schimmel, helpen om de impact van Phythopthora te verminderen. De ‘robuustheid’ van de aardappelrassen wordt dit jaar erg op de proef gesteld, dat maakt het voor de ondernemers en de aardappelteelt momenteel erg spannend. Op de BioVelddag is buiten de smaak van robuuste aardappelen ook de robuustheid van enkele aardappel soorten in het veld te zien.

Over de BioVelddag in Lelystad

Neem donderdag 4 juli in Lelystad de trekker naar de demonstratie en-proefvelden om de nieuwste ontwikkelingen van plant, tot autonome machine te zien, horen en voelen. De velddag is een dag waarin de laatste teelt ontwikkelingen in de duurzame landbouw letterlijk te zien zijn in het veld. Anders dan andere jaren zijn er dit jaar véél machine demonstraties te zien. Waaronder een vergelijking van diverse Robotwieders. Diverse robotwieders met camaraherkenning die onkruid bestrijden worden naast elkaar vergeleken. En er zijn unieke demonstraties die inzicht geven in brandstofgebruik en grondverstoring.

Film ‘Bomen op mijn land’

Naast de kook smaakworkshop met Sharon de Miranda is er dit jaar ook nog een andere bijzondere activiteit op de velddag. De film ‘Bomen op mijn land’ is onlangs in première gegaan een heeft een gratis vertoning in de kleine schuur op de BioVelddag. De film schetst in vier seizoenen een levendig portret van drie bijzondere boerenfamilies, die elk op hun eigen manier de principes van agroforestry toepassen. Zij delen in woord en beeld hun ervaringen door de vier seizoenen heen. Onderzoeker bij de WUR in Lelystad, Maureen Schoutsen heeft tijdens de filmopnamen de twee bedrijven onder de loep genomen en onderzocht wat de houtige gewassen op kunnen leveren. Zij vertelt over de verschillen en over de mogelijkheden voor de Nederlandse boeren. Iedereen kan na afloop een exemplaar van een  factsheet van resultaten ‘wat levert agroforestry op? ” mee naar huis nemen. Aanmelding voor de film is noodzakelijk vanwege een beperkt aantal plekken.

Zorg dat je dit niet mist! Kom naar de BioVelddag op 4 juli en proef de verschillen. Beleef gratis een dag vol smaak, inspiratie en landbouwinnovatie. 

Programma BioVelddag in het kort