Organic Business Leadership Course

Printen nog geen beoordelingen

In 2023 gaat een vernieuwd programma van de Organic Business Leadership Academy (OBLA) van start. Naast het faciliteren van Basic en Advanced Leadership Courses, biedt de OBLA een kennisplatform en een netwerkomgeving voor iedereen met passie voor en interesse in de biologische beweging, biologisch ondernemen, samenwerken en duurzaamheid.
 
De OBLA wordt georganiseerd door internationale trainers, experts in en gastdocenten uit de biologische sector. Sinds 2019 hebben Starfish Organic en Timeli verschillende biologische leiderschapscursussen gefaciliteerd voor mensen en bedrijven die in de biologische (internationale) markt werken en hun kennis over biologisch willen verrijken.

Waarom bieden wij deze cursus aan?

De biologische sector staat voor een uitdagende tijd:
Veelbelovende marktgroei voor de toekomst, maar ook prijsvolatiliteit als gevolg van uitdagende geopolitieke ontwikkelingen. Aanscherping van regelgeving en controle, in combinatie met groeiende belangen van multinationals en corporaties. Maar ook plannen in de EU om de biologische landbouwgronden tegen 2030 substantieel te vergroten, terwijl er onzekerheid heerst over de korte termijn groei van biologische marktwinsten. En tot slot, zorgen de aanhoudende effecten van de klimaatcrisis voor uitdagingen maar ook kansen voor de biologische sector. In het proces van reflectie op deze vragen en dilemma's vinden wij dat de biologische sector een sterkere leidende rol moet spelen.

Deze cursus is bedoeld voor diegenen die de ambitie hebben om een leidende rol te spelen in de biologische beweging. Maar ook voor diegenen die al actief zijn in biologische teelt en/of handel en hun kennis, expertise en netwerk in biologisch willen uitbreiden. 

Wat willen we bereiken?

Het doel van de cursus is om te reflecteren op en leiderschap te ontwikkelen in de biologische beweging. De biologische sector heeft mensen nodig die de biologische waarden en principes kunnen vertegenwoordigen en uitdragen. Mensen die de hardnekkige mythen die over biologisch worden verspreid, kunnen uitdagen en dit doen met leiderschap en autoriteit.

Wat ga je leren?

In vijf middagen worden OBLA-deelnemers begeleid in het verdiepen van kennis over de geschiedenis van biologisch naar reflectie op de toekomst van biologisch. Elke cursus biedt 50% kennisoverdracht en 50% interactief groepswerk in kleinere groepen.

Studiemateriaal en certificaat

Voor sommige sessies wordt van de deelnemers verwacht dat ze korte opdrachten voorbereiden. Een selectie van aanvullende literatuur die in de verschillende sessies wordt gebruikt, zoals onderzoeken, essays, wetenschappelijke artikelen en rapporten, wordt na elke bijeenkomst verspreid via We Transfer. Aan het einde van de cursus ontvangen deelnemers een officieel Certificaat, ondertekend door de trainers van de Organic Business Leadership Academy. 

Na deze leiderschapscursus kun je: 

Programma

We reflecteren op onze geschiedenis, onze inspirerende pioniers, de principes en praktijken van biologische landbouw.
We introduceren het kader voor de komende weken: biologische landbouw in het kader van daadwerkelijke duurzaamheid in voedsel- en landbouwsystemen.
 
We analyseren de biologische markt, bespreken recente trends in zowel de EU als de wereldwijde biologische markten.
We bekijken de diversiteit van biologische landbouwsystemen in de context van wereldhandel, gelijkwaardigheid en processen van marktconsolidatie.
We bespreken het biologische principe van ‘fairness’ in relatie het economische systeem en denken na over hoe biologisch voorop kan lopen in het ontwikkelen van wereldwijd eerlijke handelsrelaties.
 
We reflecteren in gezamenlijkheid op de twee biologische principes van ‘fairness’ en ‘care’.
We analyseren sociaal-culturele diversiteit en machtsverhoudingen in zowel de Nederlandse als de mondiale biologische sector.
We kijken naar de impact van sociale duurzaamheid in de waardenketens als onderdeel van biologisch beleid.
 
We leren over biologisch en de klimaatcrisis: waar staat de biologische sector?
We zullen voortbouwen op het smeden van allianties en het (her)opbouwen van een organische beweging.
We staan stil bij echte drieledige duurzaamheid: Planet, People, Profit: checks and balances.
 
Let op: We hebben een vroege start - 10:00 uur inloop, we werken van 10:30 uur tot 17:00 uur. Deze sessie is inclusief vanuit de OBLA verzorgde lunchpauze om 13.00 uur.
Deelnemers presenteren hun individuele opdrachten die onderdeel uitmaken van de cursus. Hierin staat leiderschapsbetrokkenheid centraal.
OBLA-alumni uit voorgaande jaren sluiten aan om te begeleiden en reflecteren op biologisch leiderschap.
 

Trainers

30 jaar actief in de biologische sector en beweging. Oprichter en manager van de Organic Business Leadership Academy, directeur-eigenaar van NaNa Bio, docent aan verschillende universiteiten en hogescholen, ombudsman bij Stichting EKO en bestuurslid van Stichting Demeter Nederland. Rondde de World Organic Leadership Course van IFOAM met succes af in 2013. 

Eigenaar van Starfish Organic en voormalig Head of Capacity Development bij IFOAM - Organics International. Gaf gedurende 8 jaar leiding aan de Organic Leadership Academy, verzorgde trainingen en leiderschapscursussen in meer dan 50 landen op vier continenten. Konrad wordt beschouwd als dé expert op het gebied van capaciteitsontwikkeling in biologisch.

Eigenaar van Just Differently en zelfstandig trainer en adviseur op het gebied van inclusie en intersectionaliteit. Josefien heeft 6 jaar ervaring bij ECHO, Expertisecentrum voor Diversiteitsbeleid als trainer en adviseur voor organisaties/instellingen in de publieke, private en corporate sector. In relatie tot de ontwikkeling en analyse van diversiteitsbeleid, maar ook het faciliteren van gemeenschappen om basisprojecten en interventies op het gebied van sociale rechtvaardigheid te ontwikkelen. Josefien is bovendien een 2022 OBLA-alumnus. 

Praktische informatie

Hoeveel kost het?

De kosten voor 5 middagen bedragen € 1.250,- per deelnemer. Dit omvat 5 dagen workshops, alle presentaties in pdf, artikelen en studiemateriaal voorafgaand aan de cursus, verdiepende artikelen en papers na elke cursus, en een officieel certificaat van voltooiing na een succesvolle afronding van de cursus en het cursuswerk. Tijdens de vijf sessies zijn drankjes en snacks ook inbegrepen, maar er wordt geen volledige lunch verzorgd dus vergeet dat niet zelf te regelen voor of tijdens de pauzes. Omdat de laatste sessie een langer programma heeft, wordt tijdens deze middag een lunch aangeboden aan alle deelnemers van de OBLA.
 
Voor bedrijven is bovenstaande prijs exclusief 21% BTW. Voor particulieren die de BTW niet kunnen terugvragen is bovenstaande prijs inclusief BTW.
 
Opmerking voor studenten: Bij elke cursus bieden we beurzen aan 4 studenten om de cursus gratis bij te kunnen wonen.
 
Vragen? Mail ons: OBLA@timeli.nl.

Organic Business Leadership Course

Printen nog geen beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: