Permacultuur vierdaagse
Permacultuur (permanent agriculture) is een ontwerpprincipe waarbij je als tuinder wordt uitgedaagd om de natuur als uitgangspunt te nemen. In de jaren ’70 uitgedacht en opgeschreven door Bill Mollison en David Holmgren en ondertussen uitgegroeid tot een steeds grotere, wereldwijde community. Gebaseerd op oeroude principes van inheemse beschavingen gecombineerd met kennis en technieken uit deze tijd wordt deze ecologische manier tuinieren door veel mensen ingezet.
Tijdens deze vierdaagse cursus gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met permacultuur. Daarin besteden we zowel aandacht aan kringlopen, eetbare eenjarige- en vaste- planten, de inrichting van je tuin en de kunst van het observeren. De laatste dag is een praktijkdag, waarbij je zelf aan de slag mag in de permacultuurtuin van Kiemkracht64 in Malden (Gld).
Doelgroep
Mensen die willen leren over permacultuur in eigen (moes)tuin of voedselbostuin.
Doel
Kennismaken met en verdiepen in permacultuur in de tuin.
Na de cursus weet je:
- De grondbeginselen van de permacultuur
- Hoe je permacultuur praktisch in kunt zetten
- Wat een sectoranalyse is en hoe je een basisplattegrond maakt
- De verschillende functies van planten
- Hoe je een tuinontwerp maakt volgens permacultuurprincipes
- En nog veel meer!
Programma
- Dag 1 / 19 maart
Kennismaking en de kernbegrippen van permacultuur. De ochtend zal in het teken staan van kennismaken: met elkaar, met jezelf en met Permacultuur. We brengen op deze dag in kaart hoe je bent gekomen tot het punt waar je nu bent, en wat jij wilt halen uit deze cursus. Op deze dag behandelen we ook de 12 permacultuur ontwerpprincipes.
- Dag 2 / 23 april
We gaan terug naar de basis, naar de bodem en het bodemleven. We bespreken, observeren en analyseren eigen bodemsamples en bekijken manieren om je bodem te voeden. Er wordt deze dag ook aandacht besteedt aan de stappen van het ontwerpproces, eetbare planten en de lagen in je systeem. In de middag start je met je eigen ontwerp.
- Dag 3 / 14 mei
Op deze dag starten we met een stukje sociale permacultuur, het denken in complexe systemen en in kringlopen. In de middag presenteert wie wilt zijn/ haar ontwerp.
- Dag 4 / 21 mei
Deze dag gaan we naar Kiemkracht64, waar we kennis gaan maken met het 1,2 hectare eetbaar landschap welke aangelegd is door Marion Boenders in 2013 . Het land herbergt verschillende teelttechnieken; permacultuur, moestuin en voedselbos. Deze aspecten zorgen samen voor jaarrond voedselproductie voor de gasten in het aardehuis. Op deze dag neemt Marion je door de tuin en laat zien hoe deze is opgebouwd, welke keuzes gemaakt zijn, waarom en hoe deze hebben uitgepakt.
In de middag gaan jullie zelf aan de slag. De invulling van de middag hangt af van de interesses/vragen van de cursisten en wij kijken of dat te combineren is met wat het land op dat moment nodig heeft. Dit is een praktische dag, dus neem je laarzen mee!
Van deze opzet kan afgeweken worden afhankelijk van de behoeftes van de groep.
Docenten
Marijn van Klingeren
Enkele jaren geleden besloot Marijn van Klingeren het roer drastisch om te gooien, na 10 jaar als docent/onderzoeker op de universiteit te hebben gewerkt. Tuinieren en permacultuur was tot die tijd enkel een hobby. Na de permacultuur jaaropleiding te hebben afgerond, startte ze begin 2020 met haar eigen bedrijf: Schoppenvrouw. Hiermee is zij actief als duurzaam tuinontwerper, voedselbosontwerper, trajectbegeleider en docent. Zij verzorgde eerder o.a. permacultuur workshops bij Kiemkracht64 en was gastdocent bij de jaarcursus van Puur Permacultuur. Meer informatie over haar op www.schoppenvrouw.eu
Marion Boenders
Marion Boenders heeft gestudeerd en gewerkt als Tropische Landbouwkundige. Na 17 jaar in Oeganda te hebben gewoond keerde ze terug naar Nederland. Daar heeft ze, aan de rand van Nijmegen, een 1,2 hectare kaal weiland omgetoverd in een oase van leven. De basis van deze tuin is een gezonde relatie tussen mens en natuur die zorgt voor jaarrond voedselproductie met maximale natuurwaardes.
De opgedane kennis van deze jarenlange ervaring deelt ze graag met enthousiaste (beginnende) tuinders.
Praktisch
Data: 19 maart, 23 april, 14 mei, 21 mei
Tijden:
- van 10 uur tot 16 uur op Kraaybeekerhof
- van 11:00 tot 15:00 op Kiemkracht 64
Locatie:
- Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen
- Let op! 21 mei Kiemkracht 64, Malden
Maximaal aantal deelnemers: 14 (minimaal aantal deelnemers 8)
Kosten: €575,- per persoon, inclusief koffie, thee en lunchbuffet (op 21 mei koffie met gebak, maar zelf de lunch verzorgen)
Uiterlijk 5 werkdagen van tevoren wordt bepaald of er voldoende deelnemers zijn om van start te gaan.