Lekker Lupine op de BioVelddag 2022 Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?

"Dit is het moment om te investeren in eiwitrijke gewassen", vertelt Marieke Laméris, co-founder van Lekker Lupine. "De vraag naar plantaardig eiwit groeit enorm." Samen met biodynamische akkerbouwer André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof ziet Marieke de potentie van lupinebonen als hoogwaardig eiwitrijk gewas van Nederlandse bodem. Om de teelt en consumptie van lupine op de kaart te zetten, richtten ze Lekker Lupine op. Nu organiseren en coördineren ze met een groeiend team de teelt, kennis en afzet van Nederlandse lupine. "Trots zien we dat het areaal van lupine toeneemt. Dit jaar zaaien 15 biologische telers lupine in."

Het gouden boontje

André Jurrius teelt sinds 2008 lupine. Linda Calciolari, werkzaam op de Lingehof, vertelt: "Lupine is goed aangepast op de Nederlandse bodem en klimaat. Ook is het direct geschikt is voor menselijke consumptie. Door de bloemen is het niet alleen een mooi gewas, maar ook heel aantrekkelijk voor bestuivers, zoals hommels. Naar de waarde voor de natuur loopt nu ook een onderzoek naar."

Een gouden toekomst

Ondanks de grote potentie van  lupine, is de vraag beperkt. Geïmporteerde soja domineert nog steeds de markt voor plantaardig eiwit. De kennisontwikkeling over de teelt van lupine en de veredeling zijn achtergebleven. “Deze vraagstukken zijn niet van vandaag op morgen opgelost, daarom werken wij met Lekker Lupine hard aan het optimaliseren van de teelt van lupine. Maar ook de consument mist kennis. Daarom stimuleren we ook de korte keten en afzet”, aldus Marieke. Linda voegt toe: “Het verhaal is eigenlijk hetzelfde voor alle plantaardige eiwitgewassen. Wij zoeken met Lekker Lupine naar complementariteit en diversiteit in de biologische en biodynamisch keten.”

Lekker Lupine op de BioVelddag 2022

Nieuwsgierig naar de teelt van lupine? Wil je lupine opnemen in je bouwplan? Of leren hoe Lekker Lupine werkt aan het vergroten van de afzet? Kom naar de Biovelddag! Op donderdag 23 juni geeft teler André Jurrius samen met Marieke Laméris en Linda Calciolari de workshop ‘Lupine: het gouden boontje van de toekomst van Nederlandse bodem’ over de biologische teelt van het eiwitrijke gewas in balans met de afzet.

Laatste kans om aan te melden voor de BioVelddag

Veel bedrijven hebben zich al aangemeld voor de BioVelddag 2022. Aanmelden kan nog uiterlijk t/m 25 mei aanstaande. Vanwege de organisatie en personeelstekorten in de faciliterende branche als catering en tentverhuur, is dit een strakke deadline. Er zijn verschillende deelnamepakketten, alle mogelijkheden zijn te vinden op www.biovelddagen.nl. Sponsoren krijgen extra zichtbaarheid in het veld en op de Biovelddag website. De BioVelddag is gratis toegankelijk voor bezoekers en start om 14.00 uur.

De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.

Voor meer informatie en aanmelden: Kijk op onze site op de pagina van de Biovelddagen  

Bron: Biojournaal