Kalverliefde melk wint Ekoland Innovatieprijs

De Ekoland Innovatieprijs 2024 is voor Maatschap Keurentjes-Pietersma uit Rutten, Flevoland

De Ekoland Innovatieprijs 2024 is op de Biobeurs feestelijk uitgereikt aan de Maatschap Keurentjes-Pietersma. Melkveehouder Gerard Keurentjes en zijn vrouw Tiertsje Pietersma hanteren op hun biodynamische melkveehouderij een natuurgerichte werkwijze. Alle innovaties op het bedrijf, van een voorjaarsafkalvende veestapel tot voederhagen en vrouwelijke kalveren bij de koe, geven een uitstekend resultaat. En zorgen ervoor dat de Maatschap vanaf januari jl. Kalverliefde melk kan leveren voor een specifieke nichemarkt. De tweede prijs ging naar We Grow Organic van akkerbouwers Thijs Geerse en Wouter Snippe uit Zeewolde voor succesvolle ketenintegratie in de afzet van biologische akkerbouwproducten. En de derde prijs werd gewonnen door Tuinderij de Es van Daniella de Winter en Bart Pijnenburg uit Haaren (N-B) voor hun sfeervolle, kleinschalige zorgtuinderij met een goed verdienmodel en unieke wijze van medefinanciering door burgers.

Ekoland is het onafhankelijke vakblad voor de biologische keten, en zij reikt nu voor de zeventiende keer de Ekoland Innovatieprijs uit aan biologische boeren en tuinders die inspireren met slimme innovaties of een uitstekend samenhangende aanpak. Er is een geldbedrag van in totaal 4000 euro beschikbaar voor de drie prijswinnaars, beschikbaar gesteld door de Rabobank. 

Een blijvend innoverend bedrijf in balans geeft het voorbeeld aan de agrarische sector

De jury van de Ekoland Innovatieprijs 2024 geeft melkveehouders Gerard Keurentjes En Tiertsje Pietersma van Maatschap Keurentjes-Pietersma de eerste prijs. Zij werken biodynamisch in samenhang met de natuur. Met een keur aan innovaties, zoals een voorjaarsafkalvende veestapel, eiwitarm voeren voor rijpende mest, vooral grasgevoerd met stripgrazen voor gezonde koeien. Ze werken al jarenlang met fytotherapie en kruiden en zijn mede daardoor antibioticavrij. De introductie van agroforestry, voederhagen en plas-dras maken het echt een bedrijf in balans. De natuurgerichte werkwijze bespaart flink op het energieverbruik. Met vrouwelijke kalveren bij de koe levert Maatschap Keurentjes – Pietersma met Kalverliefde melk ook voor een specifieke nichemarkt. Gerard Keurentjes inspireert andere veehouders en werkt succesvol samen met natuurorganisaties. Biologische melkveehouderij Keurentjes voerde een hele reeks van innovaties door: een voorbeeld voor agrarische ondernemers in Nederland. 

De periode waarin de koeien zichzelf redden met de kalfjes in de wei, kan Gerard het ook wat rustger aan doen. "En als je dan in alle rust naar je bedrijf kijkt, waar wordt je je dan het meest gelukkig van?," vraagt gespreksleider en jurylid Maria van Boxtel aan Gerard. Daar hoeft hij niet lang over na te denken. "Dat zijn de kalfjes bij de koe. Dat is zó mooi, dat is ook niet in geld uit te drukken."

De gehele keten integreren en met boerenverstand naar de retail brengen

De tweede prijs is uitgereikt aan We Grow Organic. Dit bedrijf van Thijs Geerse, Wouter Smippe en team groeide van alleen teelt naar ketenintegratie in de afzet van biologische akkerbouwproducten. Eén bedrijfsstroom van teelt, verpakken en afleveren tot in de supermarkt. Niet alleen voor eigen uien en aardappelen, maar ook voor een veertigtal collega’s waarbij We Grow Organic enthousiast kennis en ervaring deelt met collega telers en starters. Flinke investeringen en slimme aanpassingen in de eigen bewaring geven resultaat: de sorteerhal is volledig aangepast aan de ui, met een laag vochtgehalte, geschakelde cellen met condens-droogbewaring, warmteterugwinning en zonnepanelen. Met die nieuwe bewaring kan We Grow Organic jaarrond Nederlandse kwaliteit leveren en vervangen ze de drie maanden Egyptische bio-uien voor de supermarkten in Europa. We Grow Organic bouwt succesvol aan een volgende keten van biologisch baktarwe: het zuurdesembrood ligt al bij de retail. Uniek is dat ze de kennis van het veld ook bij de afnemers brengen. We Grow Organic brengt zo een beetje boerenverstand in de retail en dat beoordeelt de jury als een zeer vruchtbare samenwerking.  

Een succesvol verdienmodel door 'portiehoudende', meefinancierende burgers

De derde prijs is voor tuinderij de Es. Tuinders Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter laten met hun zorgtuinderij de Es uitstekend de verbinding zien. Als starters zonder land of boerderij vonden ze een bijzondere manier om burgers de bedrijfsovername te laten meefinancieren. Uniek: tuinders Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter zijn juridisch eigenaar van Tuinderij de Es, de meefinancierende ‘portiehouders’ zijn economisch eigenaar. Zo behouden de tuinders zeggenschap. Veel medewerkers, vrijwilligers en zorgvragers genieten van de warme sfeer en unieke, ronde vormgeving van de teeltbedden. De afzet via korte keten geeft goede resultaten. Met de helft van de bedrijfsomzet uit zorg en de andere helft uit productverkoop, laat de Es zien dat ook met een kleinschalige biotuinderij een goed verdienmodel mogelijk is. Dat biedt ruimte voor experimenten: vanaf 2022 is Tuinderij de Es een demonstratiebedrijf, dat met experimenten met mulch en groenbemesters en een succesvol verdienmodel laat zien aan andere boeren en tuinders. Terecht, want Tuinderij de Es verdient navolging!
 
De jury van de Ekoland Innovatieprijs bestaat uit Mirjam Hilgeman, Rabobank en biologische boeren Kees van Zelderen en Monique Bokdam-Schieman plus de onafhankelijke juryleden Bart Fokkens, Kees van Veluw, Geertje Schlaman en Ekoland hoofdredacteur Maria van Boxtel. 

Meer over de innovatieprijs op www.ekoland.nl. Bekijk hier korte video’s over deze drie innovatieve bedrijven

Foto: Dick Boschloo: 'Gerard Keurentjes van Maatschap Keurentjes-Pietersma wint de Ekoland Innovatieprijs 2024, rechts geflankeerd door Thijs Geerse van WeGrowOrganic, winnaar van de tweede prijs. Links naast Gerard staan Daniëlla de Winter en Bart Pijnenburg van Tuin de Es, winnaar van de 3e prijs en uiterst links gespreksleider en jurylid Maria van Boxtel.