Oriëntatiecursus Biologische Landbouw
Leer wat er allemaal verandert op een akkerbouwbedrijf bij omschakeling naar biologische landbouw. Specialisten uit de sector leren je bij over de belangrijke thema's bij biologisch telen, verschillende telers delen hun ervaringen, bouw een eerste netwerk voor biologische afzet op en zet de eerste stap naar een plan voor de ontwikkeling van jouw bedrijf, passend bij jouw situatie. Doe mee!
Onafhankelijk en en objectief beeld
De cursus geeft een goed beeld van de verschillende mogelijkheden in de biologische sector. Bij het omschakelen verandert je bedrijf ingrijpend. Naast het overbruggen van de omschakelperiode is het belangrijk tijd en geld te investeren in je bodemstructuur, de bodemgezondheid en onkruidbestrijding. Zo schoon mogelijk beginnen en je onkruidbeheersing goed bijhouden is heel belangrijk voor een succesvolle teelt. De inzet van arbeid, bewaring van producten en gebruik van machines verandert, er komen nieuwe gewassen in het bouwplan en de teeltwijze is anders. Ook de leveranciers en de afzet moet je omschakelen door je te verdiepen in de nieuwe gang van zaken en relaties op te bouwen met nieuwe afnemers. Het is belangrijk hier veel tijd in te investeren.
De cursus biedt:
- 5 cursusdagen met afwisseling in actuele theorie en praktijk
- Iedere dag een andere ervaren spreker en specialist uit de sector
- Iedere dag de praktijkervaringen van een biologische teler die we bezoeken.
- Inzicht in de praktijk van biologische handel en afzet
- Kennismaking met netwerken van biologische boeren & handelsbedrijven
- Een eerste stap in een plan voor de ontwikkeling van je bedrijf die bij je past
- Kosteloze deelname aan ca. 4 zomerexcursies bij BDEKO leden
Wat komt er o.a. aan de orde?
uitgangspunten-kernwaarden biologische landbouw / verschillen tussen gangbaar, biologisch en biodynamisch boeren / redenen en motivatie voor omschakelen / (internationale) regelgeving / certificering / controle / mechanische onkruidbestrijding / (vruchtbare)bodem / biologisch & kringlooplandbouw / bemesting / biodiversiteit ontwikkelen / methodes voor biodivers telen / Natuurlijke plaagbestrijding inzetten / mechanisatie / mechanische onkruidbeheersing / voorkomen & beheersen van ziekten en plagen / afzet / marktontwikkeling / arbeidsvraagstuk / bouwplan / vruchtwisseling / ondernemerschap / omschakeltiming en planning / omschakelstrategie / economische gevolgen / investeringswensen
Wat zeggen oud-cursisten?
- Ik heb nooit spijt gehad van mijn omschakeling naar biologisch. Ik ben nu veel intensiever bezig met mijn grond en gewassen. Zo heb ik meer plezier in het boeren!”
- Ik heb veel inzichten gekregen in de bio sector.
- Waardevolle contacten, ook met de andere cursisten.
- Een zeer interessante en leuke cursus.
- Een mooie combinatie tussen wetenschap en praktijkverhalen.
- Grote diversiteit aan relevante onderwerpen en bedrijven.
- Leuk om bij andere boeren te kijken en hun praktische verhaal te horen.
- Enorm veel geleerd en inspiratie opgedaan.
- Ik vond het een super cursus!
In 2019 heeft Biologisch Netwerk Omroep Flevoland geholpen met het filmen van 3 items over biologische landbouw in Flevoland, je kunt ze hier terugzien:
- Cornel Steijaart heeft in de winter van 2018-2019 de oriëntatiecursus gevolgd.
- Op het bedrijf van Joost van Strien zijn we de 1e cursusdag te gast.
- impressie van controle landbouw door Skal bij Wouter Snippe in Zeewolde.
In 2017 is omroep Flevoland ook al eens langs geweest op een cursusdag.
Doelgroep
De cursusinhoud is gericht op boeren en tuinders die actief zijn in de akkerbouw en zich willen oriënteren op omschakeling of daarmee zijn begonnen.
Werk je of ga je werken bij een biologisch verwerkings-, afzet- of handelsbedrijf? Uiteraard kun je dan ook deze cursus volgen als je geïnteresseerd bent in de cursusinhoud gericht op de omschakelende boer.
Praktisch
- Locaties: De cursusdagen vinden plaats op vijf verschillende boerenbedrijven van BDEKO leden in Flevoland
- Data en tijden: Iedere cursus vinden er één of twee cursusgroepen plaats. De eerstvolgende cursus is ingepland op de donderdagen 16 november, 23 november, 30 november, 7 december en 14 december. Reservedag is 21 december.
- Sprekers: De cursus wordt aangeboden in samenwerking met o.a. Sander Bernaerts (Naturim), Ruud Hendriks (Warmonderhof), Christoffel den Herder (Ceres Horti Advice), Dirk van Apeldoorn (Wageningen University & Research), Joost van Strien (Boerderij Zonnegoed/No Shit Food Movement), Skal Biocontrole, Green Organics, Agrico Bio-Select, Bio-Freshi, Agrifirm en Laarakker Bio. Daarnaast delen boeren van de gastlocaties hun praktijkervaringen.
- Biologisch Netwerk organiseert de cursus i.s.m. vereniging BDEKO. De vereniging voor biologische en biodynamische telers in Flevoland.
- Kosten: € 875,- + BTW, inclusief cursusmap, heerlijke lunches en ca. vier zomerexcursies samen met BDEKO leden. Bij boerenbedrijven, kunnen twee personen van het bedrijf/de maatschap voor dit bedrag deelnemen.